Besparen met windreuzen

7 juni 2020

BRON: FINANCIEEL DAGBLAD, BARTJENS

Hij wist het nog niet. Gunnar Groebler, topman van Vattenfalls winddivisie, was op maandag 19 maart 2018 redelijk in extase. Het Zweedse bedrijf had op die steenkoude dag de aanbesteding gewonnen voor windpark Hollandse Kust Zuid 1&2. Hij was er maanden mee bezig geweest, alles was tot achter de komma doorberekend.

Alleen welke turbines Vattenfall zou plaatsen, nee, dat wist hij nog niet, zei de Zweed tegen het FD. ‘Maar het is zeker dat het turbines worden van 8 megawatt.’

Een jaar later won Vattenfall ook de aanbesteding voor windpark Hollandse Kust Zuid 3&4. Het windpark dat in twee delen werd aanbesteed, zou als één park worden aangelegd, aangezien de Zweden beide tenders hadden gewonnen. 

Donderdag werd de definitieve investeringsbeslissing bekendgemaakt. Daarin meldde Vattenfall dat het turbines gaat neerzetten van 11 megawatt. Drie megawatt meer dan wat het bedrijf twee jaar eerder nog verwachtte.

Concreet: een turbine van 8 megawatt heeft een zogeheten rotordiameter van 167 meter. De wieken – rotor, in windjargon – zijn 83,5 meter lang. De rotordiameter van de 11 megawatt turbine is 200 meter. Dus de wieken zijn honderd meter lang: een draaiend voetbalveld.

Groter is effectiever én een verkapte kostenbesparing. De turbines komen voor de kust van Noordwijk en Zandvoort. Hollandse Kust Zuid wordt een windpark van 1500 megawatt. Volgens Vattenfall is dat genoeg stroom om het jaarverbruik van ruim twee miljoen Nederlandse huishoudens dekken. 

1500 megawatt met turbines van 8 megawatt, zou hebben betekend dat er 188 van die witte staketsels boven de golven uit torenen. Elke turbine staat op een monopile: een stalen buis die Sif maakt. 

1500 megawatt met turbines van 11 megawatt, betekent dat er 140 van die windreuzen komen. Dat scheelt 48 turbines,en dus ook 48 monopiles. Iedere monopile is verschillend, maar zo’n stalen fundering kost als snel rond de €1,5 mln. Zo heeft Vattenfall al zo’n €70 mln uitgespaard. 

Ook hoeft het bedrijf een kwart minder kabels aan te leggen vergeleken met de raming van twee jaar terug. Hoeveel dat scheelt is niet duidelijk, al is het evident dat het ook om miljoenen gaat. Vermoedelijk tientallen miljoenen: kabels neerleggen in zee is duur.

Dus een park met 11 megawatt turbines €100 mln goedkoper dan een zelfde park met 8 megawatt molens? Het zou zo maar kunnen. Vattenfall moet groeien om goedkoop te blijven. 

Nog maar drie jaar geleden werd windpark Gemini geopend. Boven Schiermonnikoog kwamen 150 turbines van 4 megawatt. Inmiddels zou zo’n windpark niet eens meer worden aanbesteed. Het is te klein en dus te duur.

De kans is groot dat er over vijf jaar turbines worden gebouwd van 15 megawatt.