Elektriciteitsverbruik op laagste punt in bijna 20 jaar

9 september 2020

Bron; Financieel Dagblad, Orla McDonald

Windmolens en elektriciteitsmasten langs de A6 ter hoogte van Swifterbant
Windmolens en elektriciteitsmasten langs de A6 ter hoogte van SwifterbantFoto: ANP

Het elektriciteitsverbruik in Nederland heeft het laagste punt in bijna twintig jaar bereikt. In het tweede kwartaal van 2020, midden in de coronacrisis, kwam het elektriciteitsverbruik uit op 24,8 miljard kWh, 7% lager dan hetzelfde kwartaal in 2019.

Het elektriciteitsverbruik in Nederland is al jaar op jaar stabiel, dus een daling van 7% is fors, zegt econoom Frank Notten van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat woensdag een analyse van het stroomverbruik publiceerde. ‘Sinds 2001 hebben we niet meer zo’n laag verbruik in het tweede kwartaal in Nederland gehad.’ Ook in andere kwartalen was het verbruik de afgelopen jaren niet zo laag, zo laten eerdere CBS-cijfers zien.

Het CBS heeft nog niet in kaart kunnen brengen in welke sectoren het verbruik het meest daalde, die data komen later.

Meer export naar Duitsland

Ook de productie van stroom daalde in het tweede kwartaal, namelijk met 1%. Dat is aanzienlijk minder is dan de daling van het stroomverbruik. Dat komt omdat in het tweede kwartaal veel stroom naar Duitsland is geëxporteerd, zegt Notten.

Duitsland heeft elektriciteitscentrales die draaien op kolen, maar op dit moment is de kolenprijs hoog. Nederland daarentegen heeft gascentrales die elektriciteit maken en aangezien de aardgasprijs al maanden laag is, heeft Duitsland de goedkopere stroom uit Nederland gekocht. Een andere factor die de elektriciteitsproductie uit kolen drukt is de huidige hoge CO₂-prijs.

Stijging van zon- en windenergie

Het CBS presenteerde woensdag ook cijfers over de productie van hernieuwbare stroom. In de eerste helft van 2020 is de productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen met 39% gestegen ten opzichte van het eerste half jaar in 2019. Dat komt omdat er veel nieuwe zonneparken zijn opgeleverd en vrij zonnig was, zegt Notten. Hiermee is het aandeel van hernieuwbare bronnen in de elektriciteitsproductie groter dan steenkool, een trend die ook in 2019 zichtbaar was.