Gasvoorraad loopt op, drukt gasprijs richting nul

22 mei 2020

BRON Financieel Dagblad, Bert van Dijk

Een lng-tanker voor de kust bij Tokio
Een lng-tanker voor de kust bij TokioFoto: Reuters

In het kort

De gasprijs daalt deze week opnieuw hard.

Europese gasvoorraden zwellen aan door overproductie, zwakke vraag en een warme winter.

Dat vergroot de kans dat net als olie de gasprijzen negatief kunnen worden

De prijsdaling van aardgas is de afgelopen dagen in een versnelling geraakt. Vrijdag wordt voor het contract voor levering in juni 11% minder betaald op €3,50 per megawattuur, nadat de prijs donderdag ook al met 11% was gedaald.

Reden voor de aanhoudende daling is het samenvallen van overaanbod, zwakke vraag als gevolg van coronamaatregelen en hoge gasvoorraden na een zachte winter.

Afvoerputje van gas

‘Europa is een beetje het afvoerputje van gas aan het worden’, zegt senior energie-econoom Hans van Cleef van ABN Amro. Doorgaans is de grootste vraag in Azië te vinden in landen als China, Japan en Zuid-Korea, maar door de coronapandemie is daar nu een stuk minder gas nodig. Gashandelaren zoeken daarom naar andere markten.

Met prijzen onder de €4 per megawattuur, waar eind vorig jaar nog het viervoudige werd betaald, dringt de vraag zich op of de gasprijs niet net als olie onlangs, negatief kan worden. ‘Dat is zeker niet uit te sluiten’, zegt Van Cleef. De situatie is volgens hem immers vergelijkbaar met de oliemarkt: hoge voorraden, groot aanbod en weinig vraag.

Europese opslag voor 70% vol

Als het vullen van gasopslagen in het huidige tempo doorgaat, dan zitten die opslaglocaties in Europa over drie maanden helemaal vol. Normaal gesproken worden de gasopslagen in Europa gedurende de winter deels leeg getrokken tot een niveau van ongeveer 38%, maar door de milde winter, stond het niveau dit jaar begin maart op 60%. Dat was het hoogste niveau ooit gemeten voor maart.

Uit cijfers van Gas Infrastructure Europe blijkt dat de opslagcapaciteit daarna is teruggelopen tot 54% begin april, maar daarna is gaan oplopen tot inmiddels bijna 70%. In Nederland is de opslag ook in één maand met 10%-punt opgelopen tot ruim 60%.

Drijvende opslag in lng-tankers

Maar het zijn niet alleen opslagen op land die snel worden gevuld. Ook op het water groeit de drijvende opslag. Dat blijkt uit cijfers die Bloomberg bijhoudt. Deze week liggen er lng-tankers op zee met in totaal 3,3 miljoen ton aardgas aan boord. Dat is het hoogste niveau ooit, aldus Bloomberg. Het gaat om tankers die meer dan 20 dagen met een volle lading rondvaren of voor anker liggen.

Het overaanbod van gas, zal zo verwachten deskundigen, uiteindelijk moeten leiden tot het terugschroeven van de gasproductie. Amerikaanse producenten van vloeibaar gas hebben nu volgens Bloomberg immers te maken met annuleringen van leveringen, hetgeen zich zal vertalen in het verminderen van de productie.

Minder gasbaten

De lage gasprijs betekent dat de aardgasbaten in Nederland nog lager zullen uitvallen. In de Miljoenennota voor 2020 staan de gasbaten begroot op €1,1 mrd. Dat is op basis van een gasprijs van 17,8 eurocent per kubieke meter. Op de gashandelsbeurs kopen energieleveranciers nu een kubieke meter gas in voor 3,3 eurocent.