Ørsted doet mee aan tender voor windpark Hollandse Kust Noord

30 april 2020

bron FD, Bert van Dijk

Walney windpark van Ørsted voor de kust van Blackpool in het Verenigd Koninkrijk.
Walney windpark van Ørsted voor de kust van Blackpool in het Verenigd Koninkrijk.Foto: Reuters

In het kort

Deense windenergiebedrijf doet mee aan de tender voor windpark Hollandse Kust Noord.

De tender sluit vrijdag. Vermoedelijk brengen ook Shell en Eneco een bod uit.

Ørsted bouwt op dit moment het windpark Borssele 1&2 voor de Zeeuwse kust.

Het Deense windenergiebedrijf Ørsted doet mee aan de tender voor windpark Hollandse Kust Noord. Dat maakt Ørsted woensdagochtend bekend. Morgen is de deadline om een bod in te dienen voor het windpark dat een maximale capaciteit van 760 megawatt krijgt.

Eerder vanochtend meldde het FD dat waarschijnlijk ook Eneco en Shell meedoen in deze tender. Beide energiebedrijven hebben de afgelopen weken afzonderlijk van elkaar bv’s opgericht die daarop wijzen, blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel in Company.info.

Vattenfall, die twee eerdere tenders won, maakte begin deze maand bekend niet mee te doen aan de tender voor Hollandse Kust Noord.

Borssele 1&2

Ørsted bouwt op dit moment al het windpark Borssele 1&2 voor de Zeeuwse kust. Dit eerste windpark van Ørsted in Nederland wordt later dit jaar volledig operationeel. Dinsdag werd de eerste windturbine aangesloten op het Nederlandse elektriciteitsnet.

‘Nederland is voor ons een belangrijke markt. Het heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen voor zowel de energie- als de industriële sector. We hebben een sterk bod uitgebracht waarin we de risico’s in een hoge mate beperken’, aldus Martin Neubert, ceo van Ørsted Offshore in een persverklaring.

Definitief investeringsbesluit al genomen

Het Deense bedrijf heeft het definitieve investeringsbesluit voor het project al genomen. Dat is opvallend, want Vattenfall die de vorige tender won heeft daarvoor nog geen definitief investeringsbesluit genomen.

Ørsted is een van de grootste windenergiebedrijven ter wereld. Binnenkort installeert het bedrijf zijn vijftienhonderdste windturbine. Ørsted heeft circa 6,8 gigawatt wind op zee operationeel en nog eens 3 gigawatt in aanbouw. Het bedrijf wil in 2025 in totaal wereldwijd 15 gigawatt windenergie op zee hebben geïnstalleerd en in 2030 in totaal 30 gigawatt hernieuwbare energie.

Onzekere tijden

Dat Ørsted en vermoedelijk ook Eneco en Shell meedoen aan de tender is goed nieuws voor het ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Het windpark Hollandse Kust Noord speelt een belangrijke rol in de ambitie van het kabinet om het aandeel duurzame energie in Nederland te vergroten in lijn met de doelstellingen van het Parijsakkoord.

Eerder werd bekend dat veel groene energieprojecten stil zijn komen te liggen. Circa twee op de drie bedrijven in de hernieuwbare energiesector in Nederland heeft als gevolg van de coronacrisis lopende projecten stilgelegd. De angst bestond daarom dat er nauwelijks belangstelling zou zijn om in deze economisch onzekere tijden in te schrijven op een miljardenproject in hernieuwbare energie in Nederland.