Qatarees Energiebedrijf zet groot in op Nederlandse zonne-energie

31 maart 2020

BRON FD, CAREL GROL

Nebras Power wil in Nederland een van de grootste partijen worden op het gebied van zonne-energie.
Nebras Power wil in Nederland een van de grootste partijen worden op het gebied van zonne-energie.Foto: Reuters

In het kort

Nebras Power wil in drie tot vier jaar één gigawatt aan opgewekt vermogen hebben aan zonne-energie in Nederland.

Daarmee zou het een van de grootste zonne-energie bedrijven in Nederland worden.

Nebras wil op eigen kracht groeien maar ook overnames doen.

Miljardensubsidie voor zonne-energie maakt Nederland interessant voor buitenlandse investeerders.

Nebras Power wil in drie tot vier jaar één gigawatt aan opgewekt vermogen hebben aan zonne-energie in Nederland. Als dat lukt, wordt het bedrijf uit Qatar een van de grootste zonne-energie bedrijven in de polder. Nebras wil zelf zonneparken ontwikkelen maar ook bedrijven kopen.

Dat zegt Khalid Jolo, bestuursvoorzitter van Nebras, in een telefonisch interview vanuit de Qatarese hoofdstad Doha. Nebras kocht twee jaar geleden een belang van 75% in Zon Exploitatie Nederland, een bedrijf uit Rotterdam dat zonneparken aanlegt. Nebras houdt sindsdien kantoor aan de Zuidas.

Subsidie voor zonneweides

De Nederlandse markt is interessant vanwege de subsidies, zegt Jolo. De laatste drie jaar heeft de overheid meer dan €10 mrd subsidie toegezegd aan zonne-energieprojecten. De miljardensubsidie wordt over een lange termijn — vaak vijftien jaar — uitgesmeerd, en verzekerd eigenaren van zonneweides van inkomsten.

Die subsidies hebben geleid tot een enorme toestroom van buitenlandse bedrijven op de Nederlandse markt. Akkers worden zonneweides, steeds meer bedrijven leggen panelen op daken. Dat soort zonneparken zijn handelswaar en worden doorverkocht. Kopers zijn bedrijven uit Noorwegen en Duitsland, maar ook uit China.

Door de overname Zon Exploitatie Nederland heeft Nebras nu zo’n 100 megawatt aan zogeheten opgesteld zonvermogen in Nederland. In drie tot vier jaar wil Nebras dus vertienvoudigen. ‘Het is een uitdaging’, zegt Jolo. ‘Maar we hebben de kennis en de kunde. En de financiële mogelijkheden.’

Staatsfonds

Geld lijkt überhaupt geen probleem te zijn. Nebras Power is in 2014 opgezet, als joint venture van Qatar Electricity and Water Company (60%) en Qatar Holding (40%), beide staatsbedrijven. Qatar Holding is het beleggingsfonds van de staat. Qatar Investment Authority, het staatsfonds, had drie jaar geleden een beheerd vermogen van $335 mrd.

Nebras Power Netherlands een eigen vermogen van omgerekend ruim €1 mrd (4,5 miljard Qatari rial). Dat blijkt uit laatste jaarverslag, van 2018. Daar staat een schuld tegenover van zo’n €560 mln.

‘Wij zijn geen financiële investeerder’, zegt Jolo. ‘We houden ons bezig met de dagelijkse gang van zaken en hebben ook personeel in het land. Als we hier groeien, zullen we meer mensen aannemen.’

‘Ook windparken op zee’

Nebras is een mondiaal bedrijf, dat weliswaar nog een kolencentrale heeft in Indonesië, maar zich verder uitsluitend wil richten op hernieuwbare energie en gas. Afgelopen jaar kocht het een windpark van 600 megawatt in Australië. Jolo: ‘In Nederland hebben we ook gekeken naar wind, maar dat is tot nu toe niets geworden. In de toekomst is dat wel mogelijk.’

Zoals hij ook hoopt dat Nebras gaat investeren in wind op zee. ‘We zouden graag onze naam verbinden aan een wind op zee project. Maar dat zullen we dan doen met een sterke partner.’

Zeker is dat het Qatarese bedrijf geen consumententak wil oprichten. De opgewekte stroom verkoopt Nebras op de groothandelsmarkt.

Mocht de ambitie worden verwezenlijkt, dan groeit Nebras in drie jaar tijd uit tot één van de grootste Nederlandse zonnebedrijven. Jolo kan niet zeggen hoeveel van de groei bestaat uit parken die het zelf ontwikkelt, en welk deel van de doelstelling wordt behaald door overnames.

Wel ziet hij een markt die erg populair is: er zijn veel toetreders, grondprijzen stijgen. ‘De markt is erg competitief’, zegt Jolo. ‘Maar Nederland is belangrijk voor ons. De subsidies bieden een erg goede mogelijkheid om de markt te betreden.’