Riverstone wil tegen vergoeding kolencentrale Rotterdam sluiten

22 oktober 2020

Bron: Financieel Dagblad

Riverstone, de Amerikaanse investeerder die vorig jaar de kolencentrale van Engie kocht op de Tweede Maasvlakte, wil die centrale tegen een vergoeding wel sluiten. Dat bevestigt een externe woordvoerder van het bedrijf, na eerdere berichtgeving van de NOS

Vorige maand stuurde minister Eric Wiebes een brief naar de Tweede Kamer, waarin hij een soort veiling aankondigde. Zoals energiemaatschappijen bij wind op zee konden aangeven tegen welke prijs ze een windpark willen aanleggen in de Noordzee, zo kunnen RWE, Uniper en Riverstone een ‘bod’ doen tegen welke prijs ze hun centrale willen sluiten.

Lucratieve deal

Ter voorkoming van een blanco cheque zit daar een maximum op. ‘De aanvragers kunnen maximaal € 328.000 subsidie per gesloten megawatt ontvangen’, aldus de brief. De centrale van Riverstone in Rotterdam heeft een vermogen van 731 megawatt. De maximale compensatie is €240 mln. 

De woordvoerder wil niet zeggen wat de hoogte is van de bieding die Riverstone bij het ministerie heeft neergelegd, en ook niet of de kolencentrale snel dicht gaat. ‘Dit zijn allemaal processen die nu nog lopen’, aldus de woordvoerder.

Mocht Riverstone, een investeringsmaatschappij in energie opgezet door twee voormalige bankiers, ook daadwerkelijk de maximale €240 mln krijgen, dan is dat een lucratieve deal. Vorig jaar betaalde de investeerder naar schatting zo’n €200 mln voor de Engie centrale en nog drie kolencentrales in Duitsland. Sinds begin dit jaar ligt de centrale in de Maasvlakte stil, vanwege lekkage in de boiler.