Tennet schroeft investeringen op vanwege vergroening

12 maart 2020

BRON: FINANCIEEL DAGBLAD, BERT VAN DIJK

Windturbines in de buurt van het Duitse Altengrabow
Windturbines in de buurt van het Duitse AltengrabowFoto: Reuters

Landelijk netbeheerder Tennet gaat zijn investeringen de komende jaren opschroeven naar €4 mrd tot €5 mrd per jaar. Nu investeert Tennet nog zo’n €3 mrd per jaar. De extra uitgaven zijn nodig om de verduurzaming van het energiesysteem in Nederland en Duitsland mogelijk te maken. Dat heeft Tennet donderdagochtend bekendgemaakt bij de presentatie van zijn jaarverslag.

‘Als gevolg van het duurzame energiebeleid in Nederland en Duitsland zullen onze investeringen naar verwachting verder stijgen. Om de onderneming financieel gezond te houden, verwachten we de komende vier jaar €2 mrd tot €3 mrd aan aanvullend eigen vermogen nodig te hebben”, aldus financieel-directeur Otto Jager.

Een groot deel van de miljardeninvesteringen van Tennet vindt in Duitland plaats. Vooral de bouw van grote windparken op zee vraagt om miljardeninvesteringen voor aansluitingen en verbindingen. Duitsland heeft besloten de capaciteit van offshore windparken te vergroten van 15 gigawatt naar 20 gigawatt.

Tennet werkt in Duitsland daarom aan meer grootschalige onshore hoogspanningsverbindingen dan ooit tevoren. Er zijn acht hoogspanningslijnen in aanbouw die veel windenergie vanuit het noorden naar eindgebruikers verder in het zuiden transporteren.

Nederland

Ook Nederland heeft grote uitbreidingsplannen voor offshore windenergie. Dit houdt in dat Tennet tot aan 2030 9,6 gigawatt aan aansluitcapaciteit voor offshore windparken in het Nederlandse deel van de Noordzee moet hebben gerealiseerd.

Tennet liet eerder al weten dat de enige aandeelhouder, de Nederlandse Staat verschillende opties onderzoekt.

‘Succesvol en uitdagend jaar’

‘Voor Tennet was 2019 zowel een succesvol als een uitdagend jaar’, aldus Mano van Beek, bestuursvoorzitter van Tennet in een persverklaring. De netbeheerder zag de omzet vorig jaar met 3% dalen tot ruim €4 mrd. Het bedrijfsresultaat vóór rente en belastingen daalde nog iets harder, met 10% naar €768 mln.