Tennet zoekt op zee naar defect in Deense kabel

1 oktober 2020
BRON: FINANCIEEL DAGBLAD

Kink in de kabel

De Cobrakabel is een jaar geleden opgeleverd en nu zijn er problemen

Met een schip gaat netbeheerder Tennet proberen te vinden waar in zee de problemen zijn

De kabel wordt opgegraven, gerepareerd en weer in zee gelegd

Tennet is hier tegen verzekerd

De splinternieuwe kabel is 325 kilometer lang, kostte ruim €600 mln en is sinds dit weekend defect: de Cobrakabel die Nederland verbindt met Denemarken. Zeker is dat de stroomkabel, vorig jaar opgeleverd, er zo’n drie maanden uit ligt.

Dat meldt netbeheerder Tennet, na eerdere berichtgeving door vakblad Energeia. Dit weekend is ergens in de kabel iets stuk gegaan. Tennet, 100% in handen is van de Nederlandse staat en eigenaar van het hoogspanningsnet, heeft eerst onderzocht of de storing aan land is ontstaan of rond het hoogspanningsstation. Dat bleek niet het geval.

Schip uitvaren

‘Wij zijn gisteren met de eerste indicatieve metingen vanaf land gestart’, zegt een woordvoerder. Tennet stuurt een toon of een puls door de kabel om te onderzoeken waar ongeveer het defect in de kabel zit. Vervolgens zal er, mogelijk nog deze week, een schip uitvaren om op zee en dichtbij de vermoedelijke foutlocatie nogmaals een toon of een puls door de kabel sturen, om de exacte foutlocatie te bepalen.

Daarbij kijkt Tennet ook naar de oorzaak: of er bijvoorbeeld een ankersporen zichtbaar zijn op de kabel. De stroomkabel lag minstens anderhalve meter in de zeebodem. Als de exacte foutlocatie is ontdekt wordt de kabel uitgegraven, gerepareerd, getest en uiteindelijk opnieuw ingegraven.

In- en uitvoer

Tennet verwacht dat de reparatie tweeënhalve maand tot drie maanden gaat duren. In die tijd ligt de kabel er helemaal uit, en zal er dus geen stroom van en naar Denemarken gaan. De Cobrakabel loopt vanaf de Eemshaven via Duitsland naar Endrup.

Nederland kan door de kabel goedkope Deense stroom invoeren. Andersom, wanneer in Denemarken de stroomprijzen hoger zijn dan hier, kan elektriciteit dus worden geëxporteerd naar Endrup en verder. De Cobrakabel heeft een vermogen van 700 MW.

Zeer kostbaar

Tennet kan nog niet zeggen wat deze reparatie gaat kosten. Zeker is wel dat de kabels op zee zeer kostbaar zijn. Tennet heeft ook de windparken voor de Zeeuwse kust aangelegd. Daar werd gerekend op tussen de €2,5 mln tot €3 mln per kilometer, inclusief de installatie en het leggen van die kabel.

Maar zelfs wanneer de herstelwerkzaamheden uitdraaien op een miljoenenproject, is dat niet iets wat Tennet – en daarmee uiteindelijk de belastingbetaler – zal voelen. ‘We zijn hier voor verzekerd’, zegt de woordvoerder. Naast de Cobra heeft Nederland ook nog verbindingen met Engeland en Noorwegen. De Nordnedkabel naar Noorwegen is eerder tweemaal eerder enkele maanden uit bedrijf geweest: een keer vanwege problemen met de kabel in zee, en keer vanwege haperingen aan land bij de dijk in de Eemshaven. Maar zeker in zijn begin jaren lag het stroomverkeer over de kabel regelmatig stil.